Борисов отново излъга българите в Молдова

Премиерът загърби интересите на бесарабските ни сънародници

Михаил КРЪСТЕВ

Официалното посещение на молдовския министър-председател Владимир Филат в България не донесе очакваните от десетки хиляди бесарабски българи резултати. Вместо да поиска гаранция за опазването на българското културно наследство в Тараклия – район населен почти изцяло с етнически българи, премиерът Борисов се впусна в кампания за подкрепа на евроинтеграцията на бившата съветска република. Дори напротив, вместо да постави въпроса за спирането на издръжката на българските средни и висши училища в Молдова, лидерът на ГЕРБ прие на доверие уверенията на Филат, че ще запази и развива културната и лингвистичната идентичност на българите, живеещи в републиката. Лъжа, която сънародниците ни в Тараклия слушат от 2009 г., когато дясноцентристкото правителство на Филат дойде на власт. Макар между двете страни да има подписани редица помпозни декларации, гарантиращи опазването на българщината в Молдова, още преди три години се започна със затваряне на училищата ни там, найголемият удар от които е закриването на регионалния лицей “Кирил и Методий” към Тараклийския държавен университет.

В публикувана тогава програма на новото правителство е било записано “развитието на пет университетски полюса съответно на социалноикономическите потребности на държавата”. Тараклийският университет обаче не е бил сред приоритетните и все още отсъства от програмата на правителството. В същото време в рамките на т.нар. оптимизация на системата за предуниверситетско образование властите в Молдова са решили да се отърват от училищата в българските села.

Резултатите от тази програма дадоха резултат едва през тази година, когато окончателно бе спряна издръжката на българските училища. В резултат на това педагозите и учителите, преподаващи в тях, не са взимали заплати от месец февруари. Те обявиха готовност за започване на протести и дори сезиране на съда, ако възнагражденията им не бъдат изплатени в най-кратки срокове.

Топлото посрещане на Филат в София даде надежда, че кризата с българските училища в Молдова ще бъде преодоляна. Оказа се обаче, че за пореден път българското правителство отказа да поеме реални ангажименти към сънародниците ни в Молдова и ще разчита на добрата воля на молдовските управници. За последната ясно можем да съдим от публикации в молдовската преса, които директно обвиниха премиера Филат, че е излъгал българските си колеги. Ден след посещението на държавника у нас, изданието “Молднюз” обяви, че министър-председателят е излъгал българското ръководството за провежданата от Кишинев политика на подкрепа на българите в Тараклия. От изданието посочват, че по време на срещата си с председателя на Народното събрание Ценка Цачева молдовският премиер е заявил, че “подобряването на междуетническия диалог и спазването на лингвистичните права на националните малцинства, включително българите, са постоянна [рижа и основен показател за ръководството на страната както във вътрешен план, така и в перспективата за интеграцията на Молдова в ЕС”. Тези думи обаче влизат в противовес с политиката, провеждана от правителството на Филат в последните години.

Като лъжа “Молднюз” определя и разговорите на молдовския премиер с президента Росен Плевнелиев, в които Филат заяви че “Молдова е мултиетническа страна, в която българската диаспора е значителна”. Според него в нея участвали лекари, представители на културата, науката, които заедно с другите етноси дават своя принос за хармоничното развитие на обществото. Дори и молдовският премиер да е на такова мнение, едва ли спирането на издръжката на българските училища и университети ще допринесе за научното развитие на малцинството ни в бившата съветска република.

Резервирана оценка за посещението на Филат у нас изказа и кметът на район Тараклия Сергей Филипов. Според него въпросът с финансирането на часовете по български език в Тараклия остава нерешен въпреки уверенията от страна на българските и молдовски власти по въпроса. Филипов подчерта, че недостигът на средства за финансирането на изучаването на български език в града е 1 300 000 молдовски леи. В близките две седмици в Тараклия чакат комисия от Министерството на просветата на Молдова, която трябва да реши как ще функционират училищата, както и откъде ще дойде финансирането на часовете по български език от 1 септември.

“Ние ще можем да поддържаме гимназиите, ако молдовското правителство се съгласи да финансира часовете по български език – 3 040 000 леи за целия район. Има понятие районен компонент – това са средства за училища – по 325 000 леи за всяко училище. От този компонент ще намерим възможност да не се затварят молдовските училища в тези села. В противен случай, с тези средства ще трябва да финансираме часовете по български език и тези училища са обречени на затваряне”, заяви Сергей Филипов.

Според градоначалника проблемът не е само във финансирането на изучаването на български език. По стратегията на децентрализация на Република Молдова също има много въпроси без отговор.

“Районът ни е малък – до 50 000 души, и съгласно тази стратегия, той просто не може да съществува заради кризата, която е обхванала и Молдова. Във връзка с това г-н Филат трябва да даде ясно послание на българската страна, че район Тараклия, дори след тази реформа за децентрализация, ще остане в същите граници, както е сега”, заяви още Филипов.

По време на посещението обаче такива гаранции не бяха дадени. Вместо това от българската страна за пореден път замазаха очите на бесарабските ни сънародници.

АТАКА ИСКА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ЗА УЧИЛИЩАТА НИ В ТАРАКЛИЯ

Въпросът с училищата ни в Молдова няма да бъде разрешен, докато държавата не поеме ясен ангажимент по издръжката им. Това е позицията на партия АТАКА по създалата се криза с финансирането на българските образователни институции в Тараклия. Според националистите е недопустимо сънародниците ни в Молдова да останат без български училища. тъй като по този начин те бързо ще загубят връзка с корените си и постепенно ще бъдат асимилирани.

Усилията на АТАКА по опазването на българщината в бившата съветска република не са от днес. С тяхна помощ през 2010 г. бе запазен колежът за български народни танци и инструменти в с Твърдица. Република Молдова. След настояване на патриотите колежът бе допуснат до кандидатстване по програма “Роден език зад граница “, с която бе възможно да се набави необходимото финансиране.

Въпреки финансовата криза, българската държава има възможност да помогне на много от училищата ни зад граница . Безхаберието на управляващите от ГЕРБ обаче е основна пречка пред това начинание.

в. Атака