Избирателна система „без корупция“

Финландската система е гаранция за добро управление.

Парламентарният дебат за избирателната система е различен от извънпарламентарния. Пазарлъците в парламента са кой как да нагласи и купи изборите. Залъгват ни с мажоритарен, двойно мажоритарен и абсолютно мажоритарен вот. Естествено, на всички са омръзнали муцуните от Парламента. Още по-нормално е всички да желаем тяхната смяна, но мажоритарната „манипулация“, която ни предлагат, опитвайки се да я легитимират през референдум, ще закотви завинаги статуквото.

Това, от което имаме нужда, е изборна система без корупция, в която партиите носят политическа отговорност, а гласоподавателите мажоритарно пренареждат кандидатите в листата. Да, има такава – това е финландската система.

Известен е фактът, че Финландия е на първо място като държава без корупция. Системата е много проста. Избираме мажоритарно кандидати от пропорционални листи, но (забележете!) със задължителна преференция и най-вече – без праг. Само тази система може да ви гарантира колективна политическа и гражданска отговорност.

Всичко останало е ала-бала и побългаряването на всеки един европейски модел е сигурна предпоставка за измама, корупция и манипулация на вота. Защо да измисляме по български топлата вода, когато финландците отдавна се къпят с нея и не си махат радиаторите? Не пестят и от електричеството, а плащат по-евтин ток. Това е така, защото избират своите управляващи с пропорционална листа, задължителна преференция и нулев праг. Пропорционалната листа е политически ангажимент, а преференцията е гражданска позиция и е гаранция за бъдещо добро управление.

За финландски висок стандарт на живот, изберете финладската система, а не българската, каквато и да е тя. А пък побългарената ще ни осигури трайно пребиваване в гетото на Европа.