Бойко Борисов и емиграцията – измама от пръв поглед

Някой би си помислил, че в заглавието сме сбъркали любовта с измама, но както всеки знае, в политическата любов на Борисов има много лъжа, а обич – само преди избори. Не смятайте, че сме прекалено критични. Истината е, че сме обективни.

Ако зададем въпроса „Какво направиха Бойко Борисов и ГЕРБ за българите в чужбина от 2009 година до сега?“, отговорът ще е: едно хубаво и голямо Нищо.

По думите на премиера, в Чикаго живее „най-качественият български мат‘риал“. За голямо огорчение той наистина гледа на диаспората ни като на материал – електорален и финансов. Този „ма‘триал“ е добре да си стои зад граница, да праща пари и да гласува за ГЕРБ. Простичко като самия премиер.

В любовта всичко е двупосочно – дай, за да получиш. При Борисов обаче не е така. При него е еднопосочно и в никакъв случай не е свързано с даването.

БСП и другите партии на прехода не флиртуваха с емиграцията и затова не очаквахме нищо от тях. Но след дългите байганьовски посещения на Борисов в Европа и Америка, трябваше нещо да се промени. Но не, Бойко остана глух към призивите на „Другата България“ за равни избирателни права. Придворната му Искра Фидосова дори не даде привилегии в своя Изборен кодекс. Ама нали все пак той си е техният Изборен кодекс.

Към момента българите в чужбина са също толкова дискриминирани, без равни избирателни права и по-скоро с повече такива там, а не в родината си.

Идеите на „Другата България“ за промени в Конституцията, в Изборния кодекс, за създаване на избирателен район в чужбина и т. н. са дебелашки присвоени от лидера на ГЕРБ. Исканията за електронно гласуване са жалко интерпретирани в някакъв набързо скалъпен референдум. А на въпроса ни кога българите с двойно гражданство ще могат да бъдат избирани на ръководни постове в държавата, никой не дава отговор. За другите партии е обяснимо, за ГЕРБ и Бойко – не!

Очакваме и на тези избори да се повтори стария любовен шлагер на премиера. Да покани на романтичен танц изгодната нему емиграция. Само че танцът ще е много кратък, а удоволствието трябва да е само за Борисов.

А за гражданите на републиката след изборите от ГЕРБ са приготвили празнични подаръци: увеличение на тока и и увеличаване на потока към „Терминал 2“. Такава е любовната игра на Борисов и ГЕРБ: Гласувайте за нас, а ние само ще си мислим за вас! Разбира се, с любов.

 

ПП „Другата България“                        

София

18.06.2015 г.