Новият гуверньор на БНБ – специалист от чужда финансова система

 ПП „Другата България“ има ясна позиция за избор на нов управител на Българска народна банка. Високоотговорният пост изисква човек, който няма абсолютно никакви административни и политически зависимости в България. Човек, който никога не е бил член на партия, участвала във властта и който не произлиза от нашата порочна банкова система. С други думи: професионалист, натрупал опита си в чужбина и неробуващ на корупционни практики и шуробаджанащина. Има достатъчно български граждани, които са изградили солидни кариери във финансовите институции на редица развити държави по света.

Не смятаме, че смяната на една фигура с нова от същата банкова система ще оправи проблемите в моментната конюнктура. Напротив, това е замазване на обществения поглед и установяване на хегемония на корупционния модел, така разпространен сред държавните ни институции. Скандалът с фалита на КТБ е твърде показателен за това твърдение.

Само фигура с други разбирания може да реши проблемите в БНБ и банковата ни система адекватно и според законите. Не политик, не просто банкер, а професионалист с модерни управленчески ценности. Продължим ли да поставяме хора, подкрепени от тази или онази партия, на ключови позиции в държавата, можем да бъдем сигурни, че за тях отстояването на закона и интереса на гражданите няма да бъдат на първо място.

 

С уважение,

ПП „Другата България“