Archive

Category Archives for "Новини"
1

Скъпи приятели!

Есента идва, а с нея и времето за равносметка. Нашата кауза е жива и се развива. След многото опити да бъдем оставени без офис и възможност за работа, ние продължаваме да отстояваме нашите цели.

Тази есен предстоят избори за местна власт. Именно политиката е мястото, където трябва да продължим с ударите си по порочната българска система, позволяваща на властимащи да грабят, лъжат и позорят обикновените хора. Тези, които и в момента ограбват държавата. Именно те са днешните и вчерашните управляващи, те са този кърлеж, впил се в нас от толкова години. Стига! Време е за промяна!

Аз – Божидар Томалев-ски, обявявам пред вас официално, че в качеството си на лидер на Политическа Партия „Другата България“ ще се кандидатирам за местните избори на 25 октомври 2015 година като кандидат за кмет на град София. Необходима ми е и вашата подкрепа за регистрацията на тези избори. Нека покажем, че както бяхме единни досега, така можем и да пренесем битката на полето на крадците, да ги победим в тяхната игра! Защото е време тази България – с кражбите, измамите, клеветите и бедността – да си отиде, за да дойде на нейно място другата България – тази на европейските права, справедливо правосъдие и достойни и сигурни доходи за всеки член на обществото ни. Това ще стане постепенно, по демократичен, но неотстъпчив начин. Избори след избори, ако трябва. И с корумпираните политици в затворите. Само така ще се преборим за правата на емигрантите ни в чужбина и за тези на гражданите, които се чувстват емигранти в собствената си държава.

Необходимо е да попълните бланката, която е приложена в сайта /натиснете тук за да свалите/ и да ни я върнете обратно в хартиен вид с подпис. Документът е изготвен според изискванията на Изборния кодекс. Ще очакваме вашите бланки най-късно до 06 септември 2015 година на адрес: София, ул. „6-ти септември“ №35, ет.2, за ПП „Другата България“. Тези, които са в столицата, могат да минат през офиса ни на посочения адрес и да попълнят бланката на място.

Благодарим ви и не забравяйте, че само единството е гаранция за успех!

С уважение,

Божидар Томалев-ски

Янис Варуфакис: „Гърция е жива, България е мъртва.“

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис даде специално блиц интервю за БНР в деня преди решаващия вот на референдума на 5 юли:

– Г-н Варуфакис, ще гласувате ли на утрешния референдум?

– Странен въпрос ми задавате, нима се съмнявате? Разбира се, че ще гласувам и то ще гласувам с не. Всъщност, не би трябвало да се учудвам на въпроса ви, защото вие в България сте свикнали само да наблюдавате и изпълнявате, но не и да участвате и направлявате политическите процеси.

– Вярвате ли, че този референдум има някакво друго значение освен символично? Вие като финансов министър би трябвало да сте наясно, че икономическите процеси не могат да се управляват с гласуване. Тъпо е да гласуваш да получаваш повече пари, когато няма кой да ти ги даде.

– Слушам въпросите ви и за пореден път се убеждавам, че наистина би било страшно, ако допуснем да ни превърнат в българи. Главите ви са пълни с неолиберални мантри, мисленето ви е парализирано, а кръгозора ви като на кон с капаци, гледа само натам, накъдето го водят. Разбира се, че референдума има символично значение, но не в този пренебрежителен смисъл, който вие се опитвате да му придадете. Самото решение да се проведе референдум е символ на правото на един народ да изразява своята свободна воля по всяка тема, която смята за жизнено важна. Провеждането на референдума ще бъде символ на пробуждането на народите в Европа и по света, защото днес целият свят е вперил поглед в нас.

– И какво точно ще покажете на света, как да се самоубиеш икономически?

– Референдума е повратна точка. За пръв път някой ще се осмели да каже не на тройката, а след нас убеден съм, ще има и други. Не разполагам с време да ви изнасям лекции, а и вие съдейки по въпросите ви, не притежавате капацитет да ме разберете. Ще ви кажа само следното: Не парите са измислили човека, а човека е измислил парите. Много хора са забравили този факт и са приели, че парите движат света и са от решаващо значение за всичко, като низвергват ролята на човека. Това мислене широко се пропагандира от мултинационалните корпорации и световните банкери. Всъщност ние ще върнем нещата на местата им, като покажем, че политиката, която се създава от активните граждани играе водеща роля в икономическите процеси. А в отношенията между политиката и икономиката, парите имат ролята само на посредник, който посредник лесно може да бъде премахнат, ако дотатъчно голям брой хора изявят такова желание. Знам, че не ме разбирате, но ако хората в световен мащаб станат по-солидарни и готови на взаимопомощ, ролята на парите значително ще намалее. Личното ми виждане е, че парите нямат място в бъдещето на човешката цивилизация.

– Нима смятате, че е възможно съществуването на общество без пари?

– Разбира се, че е възможно. Къде са парите в днешното общество – съсредоточени са в ръцете на малцина, а от там се получава огромно неравенство. С какво днешните европейски политици са заслужили своите огромни заплати, можете ли да ми отговорите? Огромна част от тях са свързани с най-различни корпорации и частни банки. За тези хора е удобно, парите да имат водещата роля в взаимоотношенията между хората, а не солидарността, защото парите са тяхна собственост и под техен контрол, но ако изхвърлим парите от уравнението, те увисват във въздуха.

– Но как ще накарате, човешката цивилизация да се развива без пари?

– Кажете ми, колко са платили на Джордано Бруно за неговото откритие дало тласък за развитието на човешката цивилизация – изгорили са го на кладата? Разбирате ли колко е нелеп въпроса ви? Чистото човешко любопитство, удовлетворението от разгадаването на тайните на вселената и най-после, задоволството от това, че получаваш признание от околните за това което си открил или направил, това са само част от факторите които движат цивилизацията напред. Дори да ви дам на вас един милион, как бихте подпомогнали с тях развитието на обществото, ако нямате умствения багаж, необходим за това. Парите само изкривяват човешките взаимоотношения, като позволяват на разни алчни, безскрупулни, лицемерни, лукави и хитри личности да поемат водеща роля в обществото и да налагат своите чисто материалистични ценности, като основни в обществените взаимоотношения.

И какво означава развитие, растеж. Много се спекулира и с тези термини. Ние гърците сме хора, които все още ясно съзнават, че имат само един живот и този живот трябва да се изживее възможно най-пълноценно и тук нямам предвид някакви материални наслади, а способността да се възхищаваш непрестанно от творенията на природата, да ги съзерцаваш, да им се наслаждаваш и да ги обичаш. Днес повечето хора не усещат как отминава живота им в темпото наложено от стремежа към непрекъснат икономически растеж и печалба. Те дори не се запитват закъде бързат? Вие знаете ли? За къде бърза човешката цивилизация, къде трябва да стигнем, кой ни води натам? А какво ще стане ако не бързаме, ако забавим темпото, ако повдигнем глава и се огледаме, ако поемем дъх и поседнем да видим докъде сме стигнали?

– Все пак не ви ли боли, че вече можем да твърдим, че България е в положение къде-къде по-добро от Гърция?

– Това може да го твърдите вие, вашите политици, вашите медии, вашите платени от вън експерти, но не и ние. Аз лично мога да кажа, че Гърция е жива, а България е мъртва. Това е моето твърдение, ние живеем и се борим, вие умирате и не сте способни да се подигнете. Вашите площади са пусти като земите ви, а нашите площади са пълни с хора желаещи да се борят. Вие чакате да дойде някой да ви спаси, ние полагаме усилия сами да се спасим. При вас дори за протест са необходими хора с пари които да го организират, при нас е нужна само каузата.  Ние искаме да живеем, вие искате да печелите, затова ние ще живеем, а вие ще изчезнете, като в най-добрия случай се стопите по света.

Източник

Български маскарадни игри традиции и обичаи, представени в Букурещ 01.07.2015г.

11696864_10204633320092142_1990547161_n  Демократичният съюз на българите в Румъния, съвместно с Българска библиотека – Букурещ имат традиция всеки последен петък на месеца да се организира събитие, дълбоко свързано с България, на което дори и само за няколко часа българите от Румъния да се докоснат до онази част в душата си, която им е свидно скъпа. На събитието от месец юни, 26.06.2015 г наш гост бе проф. Венета Янкова от Шуменският университет, която ни представи своите изследвания и проучвания, свързани с маскарадните игри в България и по-специално – кукерите. За нас бе много интересно да научим, че този обичай се извършва в периода от 25. декември до 06.януари в него участват предимно мъже. Насладихме се на разнообразието и колоритността на маските. Проф Янкова ни показа кадри, заснети по време на някои от кукерските фестивали. Сред гостите бе и представител на Кукерите в Румъния, които тук се наричат „Кучи от Брънещ“, населено място, намиращо се на около 15 км от Букурещ. Кукерите от Брънещ организират фестивал, който се провежда в първият ден от Великият пост ( след Сирни Заговезни).

След това дискусиите продължиха на коктейла, който организирахме. Наши гости бяха българи от старата българска аристокрация, журналисти, учени, представители на Академията за източноевропейски изследвания, гости от Бъкьлгария и Украйна, адвокати и др.

Събитието бе документирано от журналисти от TVR 1 и ще бъде излъчено на 8 юли 2015 г от 15,30 ч.

            Следващото събитие, което планираме ще се състои на 24 юли 2015, тогава ще почетем Никола Вапцаров, тъй като на 23 юли има годишнина от неговата гибел. Наши гости ще бъдат представители на Висше военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, Варна.

            Българите в Букурещ се събират и по друг повод, всяка неделя Българската библиотека организира българско кино, филмите са основна на историческа тематика. Програмата за неделя 05 юли включва филм за историята на траките от двете страни на Дунава.

За контакти: Анета Добре, biblioteca_bulgara@abv.bg, 0760908551

Лука Велчов, lucavelciov@yahoo.com, 0727062285

20140109113358-02Kukeri

Бойко Борисов и българите живеят в различни държави

Нашият премиер се държи по начин, достоен за пациент на психиатрия, който си мисли, че е голям хитрец и всички го харесват и му вярват. Да, да, ама не, както казваше Петко Бочаров.

Днес г-н Борисов отново съчиняваше детски приказки от ефира на телевизията, поучаваше, даваше съвети и общо взето нищо не казваше, както винаги. Той открито изказа благодарност към ДПС за съществуването на това правителство. Хората отдавна знаят, че има някаква задкулисна коалиция между ГЕРБ и ДПС, но все пак очакват нещата да са малко по-завоалирани. Вместо това премиерът открито заявява това в лицата на избирателите и очевидно не му пука, че така им се подиграва. Работел човекът по 20 часа, не бил влизал в магазин от 15 години… Жонглира с цифрите както си поиска и единствено егото е по-голямо от лъжите му.

Бойко Борисов явно живее в държава, различна от тази, която обитават българските граждани, след като твърди, че корупцията е намаляла драстично. Всички нормални хора знаем, че това съвсем не е така. Не го е срам да говори, че спрели контрабандата по митниците, преборили нелегалните цигари, милиарди повече влизали в хазната, изпреварили сме Румъния… А по въпроса с нашия „напредък“ Европейската комисия е на съвсем различно становище от това на премиера.

За референдума, който инициира президента, ще отбележим, че само празни приказки не стигат, за да се осъществи той. В напредналите демокрации като Швейцария референдуми се правят всеки месец, а в момента Люксембург ще организира допитване дали чужденците, живеещи там, могат да гласуват на парламентарни избори. В България се чудим дали българските граждани в чужбина да гласуват въобще на наши избори. Парадоксът е пълен! Слушаме глупостите на президент, на премиер и ги възхваляваме, обичаме ги и си ги преизбираме.

Докато търпим да ни разказват приказки за лека нощ, ще спим сладко и ще вярваме на некомпетентните хора, които ни управляват.

ПП „Другата България“                        

София

08.06.2015 г.

Избирателна система „без корупция“

Финландската система е гаранция за добро управление.

Парламентарният дебат за избирателната система е различен от извънпарламентарния. Пазарлъците в парламента са кой как да нагласи и купи изборите. Залъгват ни с мажоритарен, двойно мажоритарен и абсолютно мажоритарен вот. Естествено, на всички са омръзнали муцуните от Парламента. Още по-нормално е всички да желаем тяхната смяна, но мажоритарната „манипулация“, която ни предлагат, опитвайки се да я легитимират през референдум, ще закотви завинаги статуквото.

Това, от което имаме нужда, е изборна система без корупция, в която партиите носят политическа отговорност, а гласоподавателите мажоритарно пренареждат кандидатите в листата. Да, има такава – това е финландската система.

Известен е фактът, че Финландия е на първо място като държава без корупция. Системата е много проста. Избираме мажоритарно кандидати от пропорционални листи, но (забележете!) със задължителна преференция и най-вече – без праг. Само тази система може да ви гарантира колективна политическа и гражданска отговорност.

Всичко останало е ала-бала и побългаряването на всеки един европейски модел е сигурна предпоставка за измама, корупция и манипулация на вота. Защо да измисляме по български топлата вода, когато финландците отдавна се къпят с нея и не си махат радиаторите? Не пестят и от електричеството, а плащат по-евтин ток. Това е така, защото избират своите управляващи с пропорционална листа, задължителна преференция и нулев праг. Пропорционалната листа е политически ангажимент, а преференцията е гражданска позиция и е гаранция за бъдещо добро управление.

За финландски висок стандарт на живот, изберете финладската система, а не българската, каквато и да е тя. А пък побългарената ще ни осигури трайно пребиваване в гетото на Европа.

Близнашки – Конституция с фес и звезда

Подписката за референдум на професор Георги Близнашки е както всичко в България в услуга на статуквото

 

Конституционният корифей от слуга на Живков, през лакей на Борисов, сега акостира като инбрикчия на ДПС. Този политически слалом ясно показва за кой е подписката и кого обслужва референдумът. Той не е в полза на гражданите, а в услуга на 25-годишното статукво.

Като служебен премиер професор Близнашки намаза филията и сега се показва от време на време по медиите, за да сложи още малко мерудия върху нея.

Истината е много проста. Инициативата за референдум иска да получи отговорите, които устройват управляващите, без значение дали са леви или десни. Каквито са въпросите, такива ще са и отговорите. Еманация на глупостта е да питаме гражданите искат ли мажориратен избор. Разбира се, че искат. Само че не мажоритарен, устройващ партиите със големи субсидии и който могат да си купят. А справедливо ли е българите в чужбина да нямат пасивно избирателно право, това никой не пита. Този въпрос очевидно е маловажен за нашите политици и те не го задават.

Каквато Конституцията и конституционалистите, такива и референдумите в България – откровено фалшиви, с предначертан резултат.

Истината е, че без права, няма бъдеще. Помислете си – имате ли такива всъщност?

Бойко Борисов и емиграцията – измама от пръв поглед

Някой би си помислил, че в заглавието сме сбъркали любовта с измама, но както всеки знае, в политическата любов на Борисов има много лъжа, а обич – само преди избори. Не смятайте, че сме прекалено критични. Истината е, че сме обективни.

Ако зададем въпроса „Какво направиха Бойко Борисов и ГЕРБ за българите в чужбина от 2009 година до сега?“, отговорът ще е: едно хубаво и голямо Нищо.

По думите на премиера, в Чикаго живее „най-качественият български мат‘риал“. За голямо огорчение той наистина гледа на диаспората ни като на материал – електорален и финансов. Този „ма‘триал“ е добре да си стои зад граница, да праща пари и да гласува за ГЕРБ. Простичко като самия премиер.

В любовта всичко е двупосочно – дай, за да получиш. При Борисов обаче не е така. При него е еднопосочно и в никакъв случай не е свързано с даването.

БСП и другите партии на прехода не флиртуваха с емиграцията и затова не очаквахме нищо от тях. Но след дългите байганьовски посещения на Борисов в Европа и Америка, трябваше нещо да се промени. Но не, Бойко остана глух към призивите на „Другата България“ за равни избирателни права. Придворната му Искра Фидосова дори не даде привилегии в своя Изборен кодекс. Ама нали все пак той си е техният Изборен кодекс.

Към момента българите в чужбина са също толкова дискриминирани, без равни избирателни права и по-скоро с повече такива там, а не в родината си.

Идеите на „Другата България“ за промени в Конституцията, в Изборния кодекс, за създаване на избирателен район в чужбина и т. н. са дебелашки присвоени от лидера на ГЕРБ. Исканията за електронно гласуване са жалко интерпретирани в някакъв набързо скалъпен референдум. А на въпроса ни кога българите с двойно гражданство ще могат да бъдат избирани на ръководни постове в държавата, никой не дава отговор. За другите партии е обяснимо, за ГЕРБ и Бойко – не!

Очакваме и на тези избори да се повтори стария любовен шлагер на премиера. Да покани на романтичен танц изгодната нему емиграция. Само че танцът ще е много кратък, а удоволствието трябва да е само за Борисов.

А за гражданите на републиката след изборите от ГЕРБ са приготвили празнични подаръци: увеличение на тока и и увеличаване на потока към „Терминал 2“. Такава е любовната игра на Борисов и ГЕРБ: Гласувайте за нас, а ние само ще си мислим за вас! Разбира се, с любов.

 

ПП „Другата България“                        

София

18.06.2015 г.

Среща с Росен Плевнелиев за въпроса с вота на емигрантите на референдума

На 16 юни, вторник, членове и експерти на ПП „Другата България“ заедно с д-р Константин Тренчев и председателят на партията г-н Божидар Томалев-ски се срещнахме с Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. На тази работна среща присъства и екип от специалисти към президентството, отговарящ за организацията на референдума през есента. Обсъдихме именно този предстоящ референдум и по-конкретно казуса с гласуването на него от страна на българската емиграция.

Екипът на Президента изрази задоволството си, че обърнахме вниманието им върху този важен проблем. Както се знае, в законодателството ни не се позволява на българите в чужбина да гласуват за местни избори у нас и поради това няма да има открити изборни секции в техните райони. Президентът изрази увереност, че ще се направят постъпки от страна на неговия екип за да стане възможен вотът в чужбина за този референдум. Остана отворен и въпросът за изборните права на българите с двойно гражданство. Надяваме се да видим, че се е работило и по този проблем.

От ПП „Другата България“ подкрепяме усилията на г-н Плевнелиев за инициирането на този референдум и очакваме скоро позитивни резултати в часта с вота на нашите съграждани от чужбина.

Новият гуверньор на БНБ – специалист от чужда финансова система

 ПП „Другата България“ има ясна позиция за избор на нов управител на Българска народна банка. Високоотговорният пост изисква човек, който няма абсолютно никакви административни и политически зависимости в България. Човек, който никога не е бил член на партия, участвала във властта и който не произлиза от нашата порочна банкова система. С други думи: професионалист, натрупал опита си в чужбина и неробуващ на корупционни практики и шуробаджанащина. Има достатъчно български граждани, които са изградили солидни кариери във финансовите институции на редица развити държави по света.

Не смятаме, че смяната на една фигура с нова от същата банкова система ще оправи проблемите в моментната конюнктура. Напротив, това е замазване на обществения поглед и установяване на хегемония на корупционния модел, така разпространен сред държавните ни институции. Скандалът с фалита на КТБ е твърде показателен за това твърдение.

Само фигура с други разбирания може да реши проблемите в БНБ и банковата ни система адекватно и според законите. Не политик, не просто банкер, а професионалист с модерни управленчески ценности. Продължим ли да поставяме хора, подкрепени от тази или онази партия, на ключови позиции в държавата, можем да бъдем сигурни, че за тях отстояването на закона и интереса на гражданите няма да бъдат на първо място.

 

С уважение,

ПП „Другата България“

Вотът на емигрантите ни наесен – поредният балон и измама!

ПП „Другата България“ пита Данаил Кирилов как ще обясни механизма за гласуване на емигрантите ни за местния вот наесен. Как те ще съумеят да гласуват за каквото и да е, при положение, че при вот за местна изпълнителна власт, за българите в чужбина не се отварят избирателни комисии?

Нашата партия не веднъж е сигнализирала за това безумно потъпкване на правата на емиграцията ни, но без резултат. Подали сме и искане за промени в Конституцията, за да могат и българите с двойно гражданство да гласуват.

Сега председателят на правната комисия в парламента г-н Данаил Кирилов изказва някакви небивалици пред обществото. Очевидно управляващите разчитат на това, че голяма част от хората не са наясно с уронващата престижа на държавата истина: на емигрантите ни е ЗАБРАНЕНО да гласуват за местно управление, а и правилата за вот за парламент са изпълнени с редица усложнения и пречки.

Твърдението, че българите зад граница ще могат да гласуват на местните избори, че и – забележете! – едновременно с това и на референдум, е поредният облак златен прах в очите на обществеността. Поредната измама, целяща да убеди хората, че видите ли нещата ни са на европейско равнище. Не, не са!

Държавата и управляващите вече 25 години дискриминират най-нагло своите граждани, които въпреки това изпращат спечеленото обратно в родината и така крепят икономиката, разбита от същите тези дискриминиращи ги управници.

Призоваваме Данаил Кирилов да обясни на хората какво има предвид конкретно с думите си, че „до няколко седмици Народното събрание ще приеме промени в закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление“ и как това ще позволи на емигрантите ни да гласуват за местния вот от чужбина. Ако не, всичко останало са думи, разпространявани с цел дезинформация.

1 2 3